Βλαισός μέγας δάκτυλος (Κότσι - hallux valgus)

Βλαισός μέγας δάκτυλος (Κότσι – Hallux valgus)

 

Γενικά

Είναι η απόκλιση του μεγάλου δακτύλου προς τα μικρότερα δάκτυλα (προς τα έξω). Στην πραγματικότητα είναι ένα σύνολο διαταραχών που αφορούν στην πρώτη ακτίνα του άκρου ποδός που συνοδεύεται από διαταραχές και συμπτώματα που αφορούν και στα μικρότερα δάχτυλα. Συνήθως υπάρχει διαταραχή της γωνίας μεταξύ του 1ου και του 2ου μεταταρσίου η οποία γίνεται μεγαλύτερη από 80 – 90 που θεωρούνται τα ανώτερα φυσιολογικά όρια. Επίσης υπάρχει και αύξηση της βλαισότητας της 1ης φαλαγγο – μετατάρσιας γωνίας σε πάνω από 150 – 200 που θεωρούνται τα ανώτερα φυσιολογικά όρια. Σε γωνίες μεγαλύτερες από 300 – 350 παρατηρείται και πρηνισμός του μεγάλου δακτύλου, δηλαδή στροφή του μεγάλου δακτύλου.

 

Αιτιολογία – Επιδημιολογία

Η κύρια αιτία του βλαισού μεγάλου δακτύλου είναι η κληρονομικότητα και εμφανίζεται πολύ συχνότερα σε γυναίκες

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι τα στενά και ψηλοτάκουνα παπούτσια, το επάγγελμα που έχει ορθοστασία και περπάτημα με καλό ντύσιμο ή μακρύ πρώτο μετατάρσιο.

Συμπτώματα

α) Πόνος: Συνήθως περιστασιακός ο οποίος έρχεται και φεύγει.
β) Διόγκωση της άρθρωσης: Πάχυνση του αρθρικού θυλάκου και αύξηση της μεταταρσιοφαλαγγικής γωνίας.
γ) Αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας: Μόνο σε φάσεις ερεθισμού.
δ) Ερυθρότητα τοπικά. Όχι πάντα.
ε) Διαταραχή στην λειτουργία της άρθρωσης. Μείωση κινητικότητας της 1ης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης.

Διάγνωση:

Η διάγνωση είναι κλινική. Για ποιο εξειδικευμένη προσέγγιση αλλά και για την απόφαση του είδους της θεραπείας είναι απαραίτητες οι ψηφιακές ακτινογραφίες του άκρου ποδός. Για τον βλαισό μεγάλο δάκτυλο (hallux valgus) οι ακτινογραφίες είναι απαραίτητες για την ακριβή μέτρηση των παραμορφώσεων, των γωνιών (μεταξύ 1ου και 2ου μεταταρσίου και 1ης μεταταρσιοφαλαγγικής γωνίας) αλλά και για την ανάδειξη των συνοδών παραμορφώσεων του άκρου ποδός όπως την μετακίνηση των σησαμοειδών οστών στην πελματιαία βάση της 1ης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης, την παραμόρφωση (γαμψοδακτυλία ή σφυροδακτυλία) των μικρότερων δακτύλων την αύξηση της κλίσης των μεταταρσίων κ.α. Επίσης συνήθως αναπτύσσονται τύλοι (κάλοι) στο πέλμα στο ύψος της κεφαλής του 2ου ή του 3ου μεταταρσίου.

Θεραπεία:

Εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι η παραμόρφωση αλλά και από τις απαιτήσεις του ασθενούς.
Α) Συντηρητική:
Πραγματική συντηρητική θεραπεία δεν υπάρχει για τον βλαισό μεγάλο δάκτυλο (hallux valgus – κότσι). Μπορούμε μόνο να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα των ασθενών. Στο πλαίσιο της συντηρητικής θεραπείας εντάσσονται οι διάφοροι νάρθηκες ή τα μεσοδακτύλια διαχωριστικά του 1ου δακτύλου. Επίσης χρήση ειδικών πελμάτων αποφόρτισης, εξειδικευμένη μυϊκή ενίσχυση, θεραπεία της μεταταρσαλγίας που συνήθως συνυπάρχει.
Β) Χειρουργική:
Η χειρουργική θεραπεία του βλαισού μεγάλου δακτύλου (κότσι – hallux valgus) είναι η θεραπεία εκλογής.
Υπάρχουν πάρα πολλές χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.
Σε βαρύτερες περιπτώσεις εφαρμόζονται διαφόρου είδους οστεοτομίες με σκοπό τη διόρθωση του άξονα και των γωνιών. Σε ελαφρύτερες εφαρμόζονται τεχνικές χωρίς οστεοτομία (επεμβάσεις μαλακών μορίων).
Και στις 2 περιπτώσεις υπάρχει άμεση φόρτιση του σκέλους στην περίπτωση όμως των οστεοτομιών απαιτείται ειδικό υπόδημα για 4-6 εβδομάδες το οποίο δεν είναι απαραίτητο στις επεμβάσεις μαλακών μορίων.

 Για κάθε περεταίρω απορία ή διευκρίνηση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το TSANIDIS ORTHOPAEDIC CENTER

Βλαισός μέγας δάκτυλος

Βλαισός μέγας δάκτυλος

Βλαισός μέγας δάκτυλος ΑΡ με ψηφιακή μέτρηση γωνιών μετά το χειρουργείο μαλακών μορίων. Μεγάλη διόρθωση (ΔΕ ακτινογραφία) χωρίς οστεοτομία και άμεση πλήρη φόρτιση.

Βλαισός μέγας δάκτυλος επέμβαση μαλακών μορίων με διατομή των τενόντων του απαγωγού και του καμπτήρα του μεγάλου δακτύλου.

Βλαισός μέγας δάκτυλος επέμβαση μαλακών μορίων. Άμεση μετεγχειρητική πλήρης φόρτιση

Βλαισός μέγας δάκτυλος μετά από αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση οστεοτομίας σε άλλο κέντρο.  Αποκατάσταση με επέμβαση μαλακών μορίων στο δικό μας κέντρο

Χειρουργική αποκατάσταση με οστεοτομία