Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου


Γενικά:

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ) είναι μια ελαστική δομή στο κέντρο του γόνατος που συνδέει και συγκρατεί τον μηρό με την κνήμη και αποτελεί τον ένα από τους 2 χιαστούς συνδέσμους του γόνατος (ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος – ΟΧΣ, είναι ο άλλος). Ταυτόχρονα αποτελεί τον ένα από τους 4 βασικούς συνδέσμους του γόνατος ( ΠΧΣ, ΟΧΣ, έσω πλάγιος σύνδεσμος & έξω πλάγιος σύνδεσμος).

Ονομάζεται «χιαστός σύνδεσμος» γιατί έχει λοξή φορά από πάνω κι έξω (εκφύεται από το έσω τοίχωμα του έξω μηριαίου κονδύλου στην μεσοκονδύλιο εντομή του περιφερικού μηριαίου και καταφύεται στο κνημιαίο plateau) προς τα κάτω κι έσω και μαζί με τον ΟΧΣ, βλέποντας την άρθρωση του γόνατος από εμπρός, συνθέτουν ένα Χ.

Όπως όλοι οι σύνδεσμοι αποτελείται από ίνες κολλαγόνου συγκεντρωμένες σε δύο δέσμες, την πρόσθια – έσω και την οπίσθια – έξω. Η λειτουργία του ΠΧΣ είναι να βοηθάει στην κίνηση της άρθρωσης του γόνατος – η οποία είναι στροφική εν μέρει κάμψη κι έκταση. Αντιστέκεται στην πρόσθια ολίσθηση και την έσω στροφή την κνήμης σε σχέση με το μηρό.

Αίτια:

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ) μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό από κάποιο σπορ ή σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση από ύψος ή τροχαίο). Η γενετική προδιάθεση με την ανάπτυξη ενός όχι τόσο ισχυρού ΠΧΣ μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο. Μεταβολικοί παράγοντες δεν πρέπει ν’ αποκλείονται.

Διάγνωση:

Η υπόνοια μπαίνει πάντα με την κλινική εξέταση – δοκιμασία πρόσθιου συρταριού, δοκιμασία Lachman και pivot shift test – και τεκμηριώνεται με την διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI ή MRT).

Ως ρήξη εννοούμε την απεικονισμένη σε MRI ρήξη του ΠΧΣ. Μπορεί να υπάρχει μερική ρήξη του ΠΧΣ, δηλαδή ρήξη τμήματος των ινών του οπότε αυτό που ενδιαφέρει είναι η επάρκειά του ή όχι. Σημειώνεται πως αμέσως μετά τη ρήξη μπορεί να υπάρχει οίδημα κι ευαισθησία στην άρθρωση του γόνατος και να μην είναι εφικτός ο κλινικός έλεγχος. Στην περίπτωση αυτή προτιμάται η περίδεση τύπου Robert – Jones και διενέργεια κλινικού ελέγχου λίγες ημέρες αργότερα. Σε περίπτωση επαγγελματία αθλητή/τριας η διενέργεια MRI πρέπει να είναι άμεση.

Το TSANIDIS ORTHOPAEDIC CENTER συνιστά συντηρητική αγωγή επί 3 εβδομάδες και στη συνέχεια διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας.

Θεραπεία:
  • Χειρουργική: εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση που ο/η ασθενής συμμετέχει σε οποιουδήποτε τύπου αθλητικές δραστηριότητες.
  • Συντηρητική:
    α) Σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με καθιστικό τρόπο ζωής και που ανταποκρίνονται στη συντηρητική αγωγή και δεν επιθυμούν επέμβαση.
    β) Σε περιπτώσεις μερικής ρήξης του ΠΧΣ

Κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές συνδεσμοπλατικής ΠΧΣ κι έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα είδη μοσχευμάτων από αυτομοσχεύματα έως συνθετικά.

Η επικρατέστερη τεχνική σήμερα είναι η δυνατόν ανατομικότερη τοποθέτηση του μοσχεύματος με χρήση μοσχευμάτων ισχνού – ημιτενοντώδη (Gracilis – Semimembranosous graft) ή επιγονατιδικού τένοντα (Patellar BTB graft) και χρήση των ανατομικών θέσεων έκφυσης και κατάφυσης του συνδέσμου.

Αποκατάσταση:

Πολύ σημαντική είναι η μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία. Παρόλο που οι ασθενείς είναι σχεδόν έτοιμοι ακόμα κι από τον πρώτο ή δεύτερο μήνα μετεγχειρητικά η πλήρης επανένταξη στα σπορ δεν γίνεται πριν τους 6 μήνες λόγω κυρίως της «ανωριμότητας» του νέου συνδέσμου ο οποίος δεν λειτουργεί αρχικά ως σύνδεσμος και χρειάζεται το χρονικό αυτό διάστημα ώστε να «συνδεσμοποιηθεί» (ligamentation).

Σημαντικές γνώσεις:
  • Η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται πλέον μόνο αρθροσκοπικά
  • Η ανοικτή συνδεσμοπλαστική έχει εγκαταλειφθεί.
  • Στο TSANIDIS ORTHOPAEDIC CENTER δεν χρησιμοποιούμε πλέον νάρθηκες ή πατερίτσες (βακτηρίες μασχάλης) πλην μεμονωμένων εξαιρέσεων.
  • Ο/η ασθενής εξέρχεται από την κλινική την ίδια ή την επομένη του χειρουργείου βαδίζοντας με πλήρη φόρτιση του χειρουργημένου σκέλους.
  • Η πολύ καλή ενδυνάμωση του έσω πλατύ μυός αλλά και η ακεραιότητα του έσω πλαγίου συνδέσμου του γόνατος είναι εξαιρετικά σημαντικές. Μπορούν να προστατεύσουν τον ΠΧΣ από τραυματισμό, να υποστηρίξουν έναν ασθενή μετεγχειρητικά.

Σε κάθε περίπτωση μη διστάζετε να επικοινωνείτε με το TSANIDIS ORTHOPAEDIC CENTER προκειμένου ν’ απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματά σας.

Συνδεσμοπλαστική πρόσθιου χιαστού

MRI με ρήξη χιαστού

MRI χωρίς ρήξη χιαστού

Με γαλάζιο στο κέντρο της άρθρωσης ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος

Με γαλάζιο στο κέντρο της άρθρωσης ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος

Αποτέλεσμα συνδεσμοπλαστικής πρόσθιου χιαστού