Ρήξη μηνίσκου

Ρήξη μηνίσκου

 

Γενικά:

Ο μηνίσκος είναι μια ινοελαστική δομή που βρίσκεται στην άρθρωση του γόνατος με σχήμα ημισελήνου όπως μαρτυρά το όνομά του (μηνίσκος = ημισέληνος)

Έχουμε δύο (2) μηνίσκους, τον έξω και τον έσω. Οι μηνίσκοι ανατομικά έχουν πρόσθιο και οπίσθιο κέρας και σώμα. Σημαντικότερα είναι το οπίσθιο κέρας και το σώμα.

Σκοπός τους είναι:

  • η αποφόρτιση από τις πιέσεις που δέχεται το γόνατο.
  • η καθοδήγηση (τροχιοδρόμηση) των μηριαίων κονδύλων στην περίπλοκη – εν μέρει στροφική – κίνηση που διενεργούν κατά την κάμψη και έκταση του γόνατος
  • να προσδίδουν σταθερότητα στην άρθρωση του γόνατος
  • να προφυλάσσουν τον χόνδρο από άσκοπη φθορά

Οι μηνίσκοι έχουν περιορισμένη αιμάτωση, η οποία ελαττώνεται σταδιακά με την πάροδο της ηλικίας γι’ αυτό επέρχεται και η εκφύλισή τους (από 100% αιμάτωση κατά την εμβρυϊκή ζωή στο 10-30% κατά την ενήλικη ζωή). Η αιμάτωση προέρχεται από την εξωτερική περιφέρεια του έξω μηνίσκου και την εσωτερική τού έσω κι έτσι δημιουργούνται τρεις (3) ζώνες

  1. η κόκκινη (ερυθρή, red – red)
  2. η κόκκινη – άσπρη (red – white) και
  3. η άσπρη (λευκή, white – white)

Οι ζώνες έχουν σημασία για τη θεραπευτική προσέγγιση των βλαβών του μηνίσκου σε σχέση και με την ηλικία.

 

Αίτια – διάγνωση:

Η ρήξη του μηνίσκου μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό σε κάποιο σπορ ή σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση από ύψος) ή σε επιβαρημένη επαναλαμβανόμενη κίνηση (π.χ. βαθύ κάθισμα) ή τέλος από εκφύλισή του.

Η αντιμετώπιση της ρήξης του εξαρτάται από την ηλικία κυρίως και από το είδος της ρήξης.

Ως ρήξη εννοούμε την απεικονισμένη σε μαγνητική τομογραφία (MRI ή MRT) ρήξη του μηνίσκου, η οποία όμως συνοδεύεται από παράλληλη συμπτωματολογία ρήξης του μηνίσκου στον/στην ασθενή. Δηλαδή σε περίπτωση που η MRI δείχνει ρήξη αλλά ο ασθενής σε ορθή κλινική εξέταση ρήξης του μηνίσκου είναι ασυμπτωματικός ως ορθή διάγνωση θα πρέπει να εκλαμβάνεται η κλινική εξέταση κι όχι η μαγνητική τομογραφία, η οποία θα πρέπει ίσως να επαναλαμβάνεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (3 ή 6 μήνες). Σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται το σύμπτωμα κι όχι το πόρισμα της μαγνητικής τομογραφίας.

 

Θεραπεία: 

Σε ηλικίες έως 35 ετών οι ρήξεις θα πρέπει να χειρουργούνται σχεδόν όλες οι ρήξεις του μηνίσκου εκτός ίσως από κάποιες μικρές στην περιφέρεια του μηνίσκου. Η μέθοδος που θα πρέπει ν’ ακολουθείται σχεδόν πάντα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων είναι η συρραφή του μηνίσκου.

Σε ηλικίες μεγαλύτερες των 35 ετών η τεχνική που υπερισχύει είναι η μερική μηνισκεκτομή χωρίς όμως να αποκλείεται η συρραφή του μηνίσκου σε επιλεγμένες όμως περιπτώσεις.

Θα πρέπει να τονιστεί πως πλέον οι ανοικτές μέθοδοι έχουν εγκαταλειφθεί και τα χειρουργεία γίνονται αποκλειστικά αρθροσκοπικά. Ο/η ασθενής μπορεί να φύγει από την κλινική μετά από μερικές ώρες, συνήθως περπατώντας χωρίς βακτηρίες μασχάλης (πατερίτσες) ή νάρθηκες.

Σε περίπτωση όμως συρραφής του μηνίσκου τόσο οι πατερίτσες όσο και ο νάρθηκας είναι απαραίτητα για τις επόμενες έξι (6) εβδομάδες.

 

Σημαντικές γνώσεις:
  • Η ρήξη μηνίσκου δεν φαίνεται σε απλή ακτινογραφία
  • Η ρήξη μηνίσκου που δεν αντιμετωπίζεται και δημιουργεί συμπτώματα καταστρέφει το χόνδρο της άρθρωσης κι οδηγεί σε αρθρίτιδα
  • Οι διάφορες εγχύσεις στο γόνατο δεν θεραπεύουν την ρήξη του μηνίσκου, απλά καταπραϋνουν τα συμπτώματα
  • Η εμπλοκή – αδυναμία κάμψης ή έκτασης – του γόνατος είναι μια σχετικά επείγουσα κατάσταση και θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται χειρουργικά (αρθροσκοπικά πάντα)

Ο δισκοειδής μηνίσκος αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία μηνίσκου που δεν μοιάζει με ημισέληνο αλλά με δίσκο. Μπορεί και οι δύο μηνίσκοι να είναι δισκοειδείς. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων (π.χ. χονδροπάθεια, δυσχέρεια κινήσεων γόνατος) θα πρέπει να χειρουργείται αρθροσκοπικά.

Σε κάθε περίπτωση μη διστάζετε να επικοινωνείτε με το TSANIDIS ORTHOPAEDIC CENTER προκειμένου ν’ απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματά σας.

 

Συρραφή μηνίσκου

Άρθρωση γόνατος, ρήξη έσω μηνίσκου

Άρθρωση γόνατος με τα περιβάλλοντα μαλακά μόρια. Με γαλάζιο ο έσω μηνίσκος.

Άρθρωση γόνατος. Με γαλάζιο ο έσω μηνίσκος.

Άρθρωση γόνατος. Με γαλάζιο ο έξω μηνίσκος.