Οσφυαλγία

Οσφυαλγία

 

Γενικά:

Ο όρος οσφυαλγία σημαίνει πόνος στη μέση (οσφύς=μέση, άλγος=πόνος). Στην πραγματικότητα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Συχνά μπορεί να συνδυάζεται και με πόνο στον γλουτό που μπορεί να διατρέχει κι ολόκληρο το σκέλος. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει ερεθισμός του ισχιακού νεύρου (ισχιαλγία, όσφυο-ισχιαλγία). Μπορεί να εμφανιστεί σ’ οποιαδήποτε ηλικία με διαφορετική όμως αιτιολογία. Πολύ συχνά το σύμπτωμα συνοδεύεται από δυσκαμψία κι από διαταραχή της φυσιολογικής καμπύλης της Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης (ΟΜΣΣ) με τάση προς ευθειασμό της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη ικανότητα ταλάντωσης της ΟΜΣΣ κι επομένως την απόσβεση κραδασμών και των κατακόρυφων δυνάμεων που δέχεται όπως ακριβώς στην περίπτωση πίεσης ενός τόξου που όταν πιέζεται ταλαντώνεται και απορροφά την πίεση που δέχεται. Με τον ευθειασμό αντίθετα η ΟΜΣΣ μετατρέπεται σε ευθεία στήλη χωρίς τη δυνατότητα συμπίεσης κι όλη η κατακόρυφη πίεση που δέχεται πιέζει και φθείρει τις δομές της συνήθως τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και τις σπονδυλικές αρθρώσεις.

Αίτια:
  1. Παιδική ηλικία: Σκολίωση, οστεοχονδρίτιδα (Νόσος Scheurman), Κύφωση, κήλες Schmörl, σπονδυλολίσθιση, σπονδυλόλυση, μυϊκού τύπου οσφυαλγία, αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης, τραυματισμός.
  2. Νεανική ηλικία: Πολλά από τα παραπάνω, προβολή ή κήλη δίσκου, σύνδρομο βραχέων οπίσθιων μηριαίων (short hamstrings syndrome), καλοήθεις όγκοι (οστεοειδές οστέωμα).
  3. Ενήλικη ζωή: Προβολή ή κήλη δίσκου, σύνδρομο βραχέων οπίσθιων μηριαίων μυών, σπονδυλολίσθιση, σπονδυλαρθρίτιδα, σύνδρομο facet, όγκοι (μεταστατικοί, οστεοειδές οστέωμα, αιμαγγείωμα), φλεγμονές (δισκίτιδα).
Διάγνωση:
  • Πολύ καλή κλινική εξέταση.
  • Έλεγχος με εργαστηριακές εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία, εξετάσεις αίματος, κλπ.)
Θεραπεία:
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία είναι συντηρητική
  • Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή (αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά, νευροληπτικά), χρήση ειδικών ζωνών, φυσικοθεραπεία, ανάπαυση, θεραπευτική γυμναστική, θερμότητα.
  • Η χειρουργική θεραπεία έχει θέση σε περίπτωση που η ορθή συντηρητική αγωγή δεν έχει αποτέλεσμα.
  • Έχουν αναπτυχθεί εξαιρετικές χειρουργικές τεχνικές, ανάλογα με την αιτία, με πολύ καλά αποτελέσματα, μ’ ελάχιστη επεμβατικότητα (mini invasive), άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και ελάχιστη παραμονή στην κλινική (ημερήσια νοσηλεία).
Διατήρηση αποτελέσματος:

Σε κάθε περίπτωση η μυϊκή υποστήριξη της  σπονδυλικής στήλης (Σ.Σ.) είναι πολύ σημαντική για την ελαχιστοποίηση των καταπονήσεών της. Έτσι ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης αλλά και διατάσεις θα πρέπει να εκτελούνται ώστε η Σ.Σ. να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση (κατεβάστε το φυλλάδιο ασκήσεων και διατάσεων από την ενότητα Gallery).

Οσφυαλγία

Καμπύλες σπονδυλικής στήλης

Ερεθισμός ισχιακού νέυρου – ισχιαλγία

Δυνάμεις που δρουν στη ΣΣ. Με κόκκινο οι δυνάμεις καταπόνησης και με μπλε οι δυνάμεις απορρόφησης της καταπόνησης. Όταν χάνεται η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης (ΔΕ σχήμα) μειώνεται η απορροφητικότητα των δυνάμεων καταπόνησης αλλά και αλλάζει και η περιοχή δράσης τους και μετατοπίζεται πάνω στον μεσοσπονδύλιο δίσκο τον οποίο και φθείρουν.