Οστεοειδές Οστέωμα (Osteoid Osteoma)

Οστειδές Οστέωμα / Osteoid Osteoma

 

Γενικά

Το οστεοειδές οστέωμα είναι ένας καλοήθης όγκος ο οποίος σχηματίζει οστούν (bone forming tumor), με περιορισμένο μικρό μέγεθος (μικρότερο από 2cm) που παρουσιάζει δυσανάλογο πόνο ο οποίος απαντά στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και στην ασπιρίνη

Αιτιολογία: Αναπτύσσεται συνήθως από υπολειμματικά υποπεριοστικά κύτταρα του αυξητικού χόνδρου τα οποία εγκλωβίζονται κατά την ανάπτυξη και συνεχίζουν να αναπτύσσονται ανεξάρτητα. Στα πολλαπλά υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και γονιδιακή συσχέτιση.

Εντόπιση:

Συνήθως στα μακρά οστά. Ενώ συνήθως ξεκινάει στα άκρα του οστού (μεταφύσεις) με την ανάπτυξη μετακινούνται προς το κέντρο (διάφυση) του οστού. Μπορεί όμως να εμφανιστεί στην ωμοπλάτη και στα λαγόνια οστά (λεκάνη).

Συμπτώματα:

Πόνος. Ο πόνος είναι συνεχής με υφέσεις και εξάρσεις και συχνά επιδεινώνεται το βράδυ. Βελτιώνεται με τη χρήση μη στεροειδών και ασπιρίνης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και οίδημα ειδικά αν το οστό δεν καλύπτεται από μαλακά μόρια.

Διάγνωση:

Το χαρακτηριστικό εύρημα είναι ένας στρογγυλός μικρότερος από 1,5 cm σχηματισμός ο οποίος περιβάλλεται από μια διαυγαστική άλω (περιοχή υπεραιμάτωσης), (nidus) και από αντιδραστικό σχηματισμό πυκνού σκληρυντικού οστού.
• Ψηφιακή ακτινογραφία σε 2 επίπεδα
• Αξονική τομογραφία
• Μαγνητική τομογραφία
Η βιοψία δεν είναι απαραίτητη. Για παθολογοανατομικό έλεγχο στέλνεται όμως το χειρουργικό παρασκεύασμα, μετά την εκτομή, αν γίνει χειρουργείο είτε προαιρετικά, υλικό από βελόνη βιοψίας πριν τον καυτηριασμό για επιβεβαίωση της προεγχειρητικής διάγνωσης.

Θεραπεία:

Παλαιότερα η χειρουργική θεραπεία ήταν η θεραπεία εκλογής. Πλέον σπάνια χειρουργείται ασθενής για οστεοειδές οστέωμα. Η θεραπεία που προτείνεται είναι καυτηριασμός με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή μικροκυμάτων, διαδερμικά υπό καθοδήγηση με αξονικό τομογράφο. (CT guided R/F or M/W ablation).

Πρόγνωση: Το οστεοειδές οστέωμα είναι ένας τοπικός καλοήθης όγκος. Δεν δίνει μεταστάσεις και πολύ σπάνια μπορεί να μεταλλαχθεί σε οστεοβλάστωμα. Πολύ σπάνια υποστρέφει, συνήθως μετά από ανεπιτυχή χειρουργεία όταν ο χειρουργός αδυνατεί να εντοπίσει και να αφαιρέσει πλήρως τον μικρό αυτό όγκο.

Για κάθε περεταίρω απορία ή διευκρίνηση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το TSANIDIS ORTHOPAEDIC CENTER

Οστεοειδές Οστέωμα

Οστεοειδές οστέωμα 1ου σφηνοειδούς οστού σε αξονική τομογραφία (CT)

Οστεοειδές οστέωμα 1ου σφηνοειδούς οστού σε μαγνητική τομογραφία (MRI)

Οστεοειδές οστέωμα (βέλος) με έντονη περιοστική αντίδραση κεφαλής μηριαίου σε αξονική τομογραφία (CT)

Οστεοειδές οστέωμα κνήμης. Χειρουργική αφαίρεση

Θεραπεία με ραδιοσυχνότητες σε αξονικό τομοράφο (R/F/ ablation)

Θεραπεία με ραδιοσυχνότητες σε αξονικό τομοράφο (R/F/ ablation)

Θεραπεία οστεοειδούς οστεώματος με ραδιοσυχνότητες υπό καθοδήγηση με αξονικό τομογράφο (CT)